Простото приемане на плодове и зеленчуци не може да гарантира пълноценно и балансирано приемане на всички важни за организма вещества. Представяме ви 10 съвета за по-здравословно хранене. Не са никак ангажиращи, а резултатите са видими много бързо. Опитайте и споделете как се чувствате след това.

 1. Яжте разнообразни храни;
 2. Базирайте диетата си на много храни, богати на въглехидрати;
 3. Наслаждавайте са на много плодове и зеленчуци;
 4. Поддържайте здравословно тегло и се чувствайте страхотно!;
 5. Яжте умерени порции – намалете количествата, вместо да елиминирате храни;
 6. Хранете се редовно;
 7. Пийте много течности;
 8. Движете се;
 9. Започнете веднага! – и правете промените постепенно;
 10. Помнете, става въпрос за баланс.

 

 1. Хранете се с разнообразни храни

Имате нужда от повече от 40 различни хранителни вещества за добро здраве и няма една храна, която сама по себе си да предостави всичките вещества. В днешно време имаме богат избор от храни, така че балансирайте диетата си! Ако хапвате висококалоричен обяд, вечеряйте нещо нискокалорично. Ако единият ден обядвате голяма порция месо, изберете риба за следващия.

 1. Повече въглехидрати

Мнозина от нас не ядат храни като хляб, паста, ориз, картофи и т.н. Повече от половината калории във вашата диета трябва да идват от тези храни. Опитайте с пълнозърнест хляб, за да повишите консумацията на фибри.

 1. Плодове и зеленчуци

Също храни, които рядко консумираме и надали е нужно да изброяваме всичките ползи от яденето на плодове и зеленчуци. В нашия магазин може да откриете доста голямо разнообразие на плодове и зеленчуци.

 1. Чувствайте се страхотно

Подходящото за Вас тегло зависи от много фактори, включително пол, ръст, възраст и дори ген. Не е нужно да споменаваме, че наднорменото тегло води до различни заболявания. Също така държим да отбележим, че теглото под нормите има негативен ефект върху здравето и начина, по който се чувствате. Опитвайте се да балансирате храните си, както и спорта в живот си. Напомняме, че всичко трябва да бъде балансирано, недейте да правите резки промени – най-честият проблем е обилното хранене след завършване на поредната диета – това може да застраши сериозно здравето ви.

 

 1. Умерени порции

Наслаждавайте се на всички храни, недейте да премахвате такива от диетата си. Ние го пробвахме и работи – просто намалихме порциите си.

 1. Яжте редовно

Пропускането на хранения води до компенсация при следващото хранене. Поне при нас е така – случва се да не обядваме и за вечеря така се стичат обстоятелствата, че изпробваме вместимостта на стомаха си. Изключително вредно!

 1. Пийте течности

Направете си експеримент и недейте да пиете вода 2-3 дни. Сами ще почувствате колко жизнено важно е да приемате течности. Разнообразявайте – не само вода, а и сокове, чай, кафета (без да прекалявате), мляко по чаша на ден…

 1. Движете се

Не е нужно да сте спортисти, разходете се през обедната почивка, ползвайте стълби вместо ескалатори и асансьори. Практикувайте йога или тичайте сутрин преди работа. Зимата свършва, но когато се раздвижим сутринта, не умираме от студ, докато стигнем до работа.

 1. Започнете сега с постепенната промяна

Добавете по един плод на ден във Вашата диета като за начало. Ако не спортувате, не бързайте да правите спринтове сутринта, а започнете с изкачване на стълбите. Намалете порциите си.

 1. Поддържайте баланс

Не се чувствайте виновни, когато става въпрос за шоколад, например. Той също съдържа полезни вещества, просто поддържайте баланс и не прекалявате.