Каква по-здравословна храна от зелени, свежи кълнове? Те са разнообразни, вкусни и винаги заредени с хранителни вещества. Отглеждането на кълнове в домашни условия се оказва по-лесно и здравословно, отколкото да ги купувате от магазина.

Свикнали сме да пазаруваме от магазините, защото покупките ни са събрани там наготово. Оказва се обаче, че купуването на кълнове от магазините може да бъде вредно за здравето.

Според проучвания, събрани от FoodSafety.gov, е имало повече от 30 зарази, плъзнали заради консумацията на кълнове от 1996 г. насам, като става въпрос за салмонела и Ешерихия коли. Въпреки множеството си полезни вещества, кълновете са доста податливи на такива бактерии, било то от сортирането във фермата или от животинската тор.

Добре, че отглеждането на кълнове е много лесно, а може и да бъде забавно, стига да ги отглеждате с чувство и страст.

Как да се сдобия с кълнове вкъщи?

Снабдете се с буркан с широко гърло. Вземете марля, която след това ще прикрепите с ластици към гърлото на буркана.

Първа стъпка: Изберете какви кълнове да отглеждате: от семена на люцерна (алфа алфа), репички и броколи ще поникнат пухкави кълнове. От боб и ядки ще бъдат по-твърдички. Слагайте във всеки буркан само от един вид семена, а като количество – 1 чаена лъжичка.

Втора стъпка: Поставете семената в буркана и залейте с вода, така че да са под нивото на водата. В зависимост от семената, които изберете, те могат да набъбнат двойно или тройно, така че сипете повече вода.

Трета стъпка: Покрийте буркана с марлята и оставете за през нощта (за препоръчване е да ги оставите 24 часа) – може да използвате ластик, за да задържите марлята за гърлото на буркана.

Четвърта стъпка: Източете водата и изплакнете кълновете. После отцедете отново водата. Оставете буркана с гърлото надолу, за да може излишната вода да се оттича. Единственото условие е да измивате семената сутрин и вечер, като винаги отцеждате много добре излишната вода. Съдът се държи на тъмно място, докато кълнът е по-малък от 1,5 мм, а когато се издължи повече, може да се изнесе на светло, но без пряка слънчева светлина място.

Пета стъпка: В повечето случаи кълновете Ви ще са готови до седмица, въпреки че зависи от вида семена, които отглеждате. Отлюпете обвивката, докато кълновете са потопени в купа с вода и я изхвърлете. Подсушете кълновете преди консумация, а тези, които не сте изяли, съхранете в хладилника за не повече от 10 дни.

 

Ако искате да получавате подобни статии, запишете се за бюлетина ни сега

Вашето име*

Вашият Email*