Редица проучвания показват, че диетата има важна роля в превенцията на рак на гърдата – все пак храната е нашето лекарство три пъти на ден всеки ден и наистина има значение с какво се храним.

От една страна храните, които консумираме могат да ни предпазят от рак, от друга страна една необмислена диета може да подхрани канцерогенните образувания. Продължителната консумация на бяло брашно и бяла захар например води до изчерпване на хранителни вещества, което пък води до значително отслабване на имунната система и тялото ни няма възможността да се бори срещу нарушителите. Да не говорим, че раковите клетки се хранят със захар от 10 до 50 пъти повече, отколкото се хранят с други хранителни вещества. В крайна сметка захарта непряко подхранва раковите клетки.

Докато списъкът, който сме изготвили не гарантира, че никога няма да се разболеете от рак, то със сигурност драстично намалява шанса това да се случи и ви дава чувство, а и немалко контрол над живота и здравето ви.

 

Кръстоцветни зеленчуци

Богати са на фолиева киселина и хлорофил, които помагат за заздравяването на ДНК връзките. Хлорофилът изгражда силни връзки, които не позволяват на тялото да абсорбира канцерогенни вещества като тютюн. Такива зеленчуци са:

 1. Рукола;
 2. Китайско зеле;
 3. Броколи;
 4. Брюкселско зеле;
 5. Бок Чой;
 6. Зеле;
 7. Карфиол;
 8. Алабаш;
 9. Дайкон (японска ряпа);
 10. Хрян;
 11. Къдраво зеле;
 12. Кресон;
 13. Репички.

Лук

Лукът съдържа алил сулфиди, които имат важна роля в жизнения цикъл на клетката. Предотвратява трансформацията на нормални клетки в ракови такива.

 1. Чесън;
 2. Бял лук;
 3. Жълт лук;
 4. Червен лук;
 5. Лук Видалия;
 6. Сибирски лук;
 7. Праз лук;
 8. Шалот.

Храни, богати на Омега-3 мастни киселини

 1. Сьомга;
 2. Сардини;
 3. Орехи;
 4. Херинга;
 5. Бяла риба;
 6. Аншоа;
 7. Стриди;
 8. Пъстърва;
 9. Яйца, обогатени на Омега-3.

Гъби

Според изследвания при животни, ежедневната консумация на гъби рязко намаля риска от рак. Една гъба на ден намалява шанса от рак на гърдата с 60%.

 1. Шийтаке гъби;
 2. Стриди;
 3. Сярна гъба;
 4. Пачи крак.

 

Проучванията показват, че кафето също помага при защитата от по-агресивни форми на рак. Концентрирайте се обаче, върху био кафе, защото останалото се пръска с огромни количества пестициди.

 

Следва продължение…