1. Укрепва костите – едно стръкче от 12 грама предоставя 20 микрограма витамин К и 1-6 милиграма витамин C. Това е между 16 и 22% от дневната доза за витамин К и 2 процента от дозата за витамин C (какъв процент от дозата е зависи отконкретния организъм – пол, ръст и т.н.). Двата витамина са много важни за растежа, укрепването и поддържането на здрави кости.

  2. Укрепва очите – тялото има нужда от витамин А, за да произвежда родопсин. Това е протеин в очите, който позволява на рецепторите в ретината да абсорбират светлина. Хората, които не включват витамин А в диетите си страдат от заболявания като кокоша слепота и др. Едно стръкче зелен лук съдържа 24 микрограма витамин А.

  3. Укрепва сърцето – витамини А и C имат антиоксидантни свойства. Въздействайки върху свободните радикали,те предпазват нашето ДНК и клетъчните тъкани от увреждания. Витамин C също помага при високо кръвно налягане.

  4. Укрепва имунната система – освен, че засилва имунната ни система, зеленият лук е богат източник на фотохимикали, които според проучване на American Journal of Clinical Nutrition, могат да предпазят нашия организъм и от ракови заболявания.